23
May

Preokrenuli pa slavili

. Posted in Novosti

Napisao/la Drax - Članak je u potpunosti preuzet sa Hrvatskog hokejaškog portala

Mlađi kadeti Mladosti su opravdali očekivanja osvojivši naslov prvaka Hrvatske. "Mamutići" su svladali Zagreb i u drugoj finalnoj utakmici što je po ovogodišnjim pravilima bilo dovoljno za pobjedu. Zagrebaši se, unatoč teškom porazu u prvoj utakmici, nisu namjeravali predati bez borbe. "Veprići" su sjajno otvorili utakmicu i za pet minuta stvorili dva pogotka prednosti. Mladost je ubrzo smanjila zaostatak te preuzela inicijativu, ali do kraja trećine nije uspjela poravnati omjer. Mladostaši su bili premoćni i u nastavku susreta no Zagreb se učinkovito branio. U završnici druge trećine, "mamutići" su s dva zgoditka u istoj minuti preokrenuli omjer. Mladost je na samom početku posljednje trećine povećala prednost. Premda se očekivalo kako bi mladostaši mogli podizati razliku kao i u prethodnoj utakmici, Zagreb je čvrstom i discipliranom igrom u obrani sačuvao svoja vrata. Međutim, "veprići" nisu bili učinkoviti u igri prema naprijed pa je Mladost sačuvala vodstvo od 4:2 koje joj je donijelo prvi naslov prvaka u uzrastu mlađih kadeta nakon 2014.

 

Zagreb - Mladost 2:4 (2:1, 0:2, 0:1)

Zagreb, klizalište na Velesajmu, 18.4.2018.
Gledatelja: 40
Suci: Saković i Mažar

Strijelci:

1:0 ZGB Svjetličić (Zovko) 2'
2:0 ZGB Svjetličić 4'
2:1 MLA Goršić (Idžan B.) 6'
2:2 MLA Šmejkal 26'
2:3 MLA Goršić 26'
2:4 MLA Šarčević 31'

Udarci na gol:
Zagreb 14
Mladost 35

Isključenja:
Zagreb 2 min
Mladost 12 min

Zagreb: Slade, Zaninović - Alić, Zlatar, Jagatić, Zovko, Svjetličić - Komušanac, Beljo, Ivanuš Tuškan, Šimac, Ferenčina - Štajer, Bokšić, Špeletić, Švarc, Goleš - Sović. Trener: Miljak

Mladost: Penzer, Stojanović - Šarčević, Štefanac, Goršić, Idžan B., Šmejkal - Buljeta, Debeljak F., Šimunković, Marojević, Mandušić - Varga, Najdanović, Zdilar, Tukulj, Idžan M. Trener: Janjatović

Poraz kojeg su pretrpjeli u prvoj utakmici nije zastrašio "vepriće" premda je više sličio na "gaženja" iz četvrtfinala slovenskog doigravanja nego na koliko toliko prihvatljive poraze iz redovnog dijela natjecanja. Zagrebaši su u uzvratnu utakmicu ušli ne obazirući se na prošlost nego gledajući isključivo na 45 minuta pred njima. U odnosu na prvu utakmicu, u sastavu nije bilo Mihanovića ni Bačvara, ali se pojavio Sović. Na drugoj strani, trener Mladosti Janjatović nije imao razloga bilo što mijenjati, a i da je htio, ne bi imao koga staviti jer su "mamutići" ove sezone jedva skupili dovoljno igrača za tri petorke.

Početno ispitivanje snaga nije potrajalo ni dvije minute prije nego što je Zagreb prešao u vodstvo. Zovko je opalio iz sredine i pogodio prečku. Pak se odbio do Svjetličića koji udarcem iz sredine pogađa mrežu. Mladostašima je trebalo par minuta da se priberu, a onda se Goršić u četvrtoj minuti probio pred vrata odakle mu nije uspjelo svladati Slade. "Veprići" su u idućem napadu povećali prednost. Svjetličić se probio po lijevom krilu odakle je udarcem iskosa svladao Penzera. "Mamutići" sasvim sigurno nisu zamišljali ovakav ulazak u drugu finalnu utakmicu. Budući da se tijekom sezone napad pokazao kao jača strana momčadi, mladostaši nisu gubili nadu u preokret.

Goršić je u šestoj minuti zaprijetio udarcem slijeva, a u nastavku napada "žuti" smanjuju zaostatak. Bruno Idžan je s lijeve strane ubacio pak u sredinu gdje Goršić podmeće palicu i skreće pločicu u mrežu. Bio je to znak za "mamutiće" da pojačaju pritisak prema vratima Zagreba. Bruno Idžan je u sedmoj minuti gađao bekhendom iz sredine, a malo kasnije Šarčević gađa s plave linije. Akciju Mladosti završio je Goršić pokušajem iz sredine. Slade je u sva tri slučaja bio na visini zadatka. "Plavi" su na trenutak prekinuli ofanzivu Mladosti kad je Komušanac u osmoj minuti udarcem s plave linije pokušao vratiti razliku na dva gola.

"Mamutići" su smjesta nastavili s naletima. Prvo je Najdanović pucao s lijeve strane, a u devetoj minuti Šmejkal gađa iz sredine. Bruno Idžan se u nastavku napada probio pred gol no Slade je bio na mjestu. Zagreb j eodgovorio preko Zovka čiji udarac sdesna Penzer brani. Prekršaj Bruna Idžana šest minuta prije kraja trećine dao je priliku "plavima" za povećanje vodstva. Jedini udarac tijekom iduće dvije minute uputio je Špeletić no vratar "žutih" bio je na mjestu. Buljeta se u 11. minuti pridružila Idžanu na klupi za kažnjene. Trener Janjatović pozvao je pola minute predaha koje su bile od koristi. Zagreb u 25 sekundi s dvojicom igrača više nijednom nije uspio zaprijetiti protivničkim vratima.

U završnici trećine Šimac tuče iz sredine, ali bez uspjeha. Goršić je u zadnjoj minuti pred odmor odigrao dupli pas s Brunom Idžanom i pucao iz sredine. Slade je bio na mjestu, a obranio je i pokušaj Šmejkala tik pred završetak trećine. "Veprići" su mogli biti izuzetno zadovoljni rezultatom nakon prvih 15 minuta. Sve ostalo je davalo razloga za zabrinutost jer je Mladost gotovo cijelu trećinu imala inicijativu i činilo se kako je samo pitanje vremena kad će "mamutići" sustići prednost Zagreba.

Mladost je u drugoj trećini nastavila tamo gdje je stala nakon 15 minuta. Goršić je u 16. minuti otvorio ofanzivu udarcem slijeva. Slade je u nastavku napada obranio i udarac Bruna Idžana iz sredine. "Plavi" su odgovorili preko Ferenčine u 17. minuti no Penzer je obranio ovaj udarac iz sredine. Prekršaj Goršića u 19. minuti zaustavio je na trenutak nalete "žutih". Zovko je udarcem iz sredine mogao povećati prednost Zagreba no isključenje Alića krajem iste minute vraća inicijativu na stranu Mladosti. Šmejkal je u 21. minuti gađao s plave linije, a Slade je bio siguran. Goršić je po povratku u igru zaprijetio s lijevog krila, a Slade ponovo brani.

Zovko je nakon izjednačenja snaga na ledu pokušao u 22. minuti iznenaditi Penzera udarcem s centra. Minutu kasnije Šarčević tuče s plave linije, a u nastavku napada Šmejkal udarcem iskosa s lijeve strane pogađa vratara Zagreba u kacigu. Zovko je u 24. minuti ponovo u akciji no Penzer brani njegov udarac iz sredine. Mladostaši su u završnici trećine ponovo zagospodarili ledenom plohom. Goršić je u 25. minuti snažnim udarcem iz sredine netjerao Slade na odličnu obranu. U nastavku napada s istog mjesta i s istim ishodom tuče Bruno Idžan. Pet minuta prije kraja trećine, Šmejkal je pucao s lijeve strane. Slade odbija pak do kojeg ponovo dolazi Šmejkal i iz neposredne blizine pogađa mrežu.

Samo 15 sekundi kasnije, Mladost je bila u vodstvu. Bruno Idžan je osvojio buli na centru, pak je došao do Goršića koji udarcem iz sredine preokreće omjer. "Mamutići" su nastavili napadati pa je tako Goršić u istoj minuti zaprijetio udarcem s plave linije. Prekršaj Buljete u 27. minuti dao je "plavima" priliku da izjednače prije kraja trećine. Mladost se uspješno branila, ne dopuštajući protivniku da uputi makar i jedan udarac prema vratima. U trenutku kad je do povratka braniča "žutih" ostalo četrdesetak sekundi, na klupu za kažnjene sjeda i Šarčević. Ponovo su "veprići" imali dvojicu igrača manje i ponovo ništa nisu uradili. Samo je Svjetličić uspio izvesti slalom i završiti ga udarcem slijeva upravo u trenutku kad je Buljeta stupila na led.

Upravo je ona udarcem iz sredine mogla povećati vodstvo Mladosti u 30. minuti, a netom pred završetak trećine u prilici se našao i Bruno Idžan. Izašao je sam pred gol no Slade je iz tog dvoboja izašao kao pobjednik. Mladost je u posljednjoj trećini imala izdržati još 22 sekunde s igračem manje no "mamutići" su imali dovoljno razloga za zadovoljstvo nakon drugog dijela susreta. Inicijativu su pretvorili u preokret i sada im je trebao samo još koji pogodak da osiguranu naslov prvaka. Zagrebaši nisu gubili nadu. Čvrsta obrana i kakav uspješni protunapad vratili bi ih u utakmicu.

"Veprićima" nije pošlo za rukom iskoristiti brojčanu prednost na početku posljednje trećine. Tridesetak sekundi po izjednačenju snaga na ledu, Mladost je povećala razliku. Šarčević je opalio s plave linije, a pak se odbio od nekog od zagrebaša i u visokom luku uletio u mrežu. Desetak sekundi kasnije, Šarčević se ponovo našao na klupi za kažnjene. Za "plave" je ovo bio trenutak biti ili ne biti. Zlatar je u 32. minuti pucao s plave linije, ali Penzer je bio na mjestu. Bilo je to ujedno sve što su zagrebaši napravili prije nego što su se snage na ledu izjednačile. Uslijedilo je zatišje koje je potrajalo do 36. minute kad Šmejkal puca iz sredine no Slade drži svoju momčad u utakmici.

Ivanuš Tuškan je u 38. minuti pokušao smanjiti zaostatak Zagreba no Penzer je obranio njegov udarac s lijevog krila. Minutu kasnije u prodoru je Bruno Idžan koji puca s lijeve strane. Malo kasnije Šmejkal gađa iskosa s desne strane no Slade je u oba slučaja bio spreman. Pet minuta prije kraja trećine u prilici se našao Svjetličić. Bruno Idžan je u idućem napadu pucao u padu, ali bez uspjeha. Zlatar je u 41. minuti pokušao vratiti "plave" u utakmicu no i Penzer je bio na visini zadatka. Goršić je minutu kasnije presjekao dodavanje protivnika i udarcem iz sredine pogodio stativu. Dvije minute prije kraja trećine Zagrebova klupa zove pola minute predaha.

"Veprići" su čekali trenutak u kojem bi mogli izvući vratara, ali ga nisu dočekali. Bruno Idžan se u 44. minuti našao pred vratima, ali je udarcem iz blizine pogodio Slade u kacigu. Posljednju priliku na utakmici imao je Ivabuš Tuškan u zadnjim trenucima. Penzer je skupio još jednu obranu i time zaključio prvenstvo Hrvatske za mlađe kadete pobjedom Mladosti.

Pod vodstvom trenera Janjatovića, nakon 25 utakmica redovnog dijela prvenstva Slovenije i četiri utakmice u doigravanju prvenstva Hrvatske, naslov prvaka osvojili su: Lea Buljeta, Fran Debeljak, Hrvoje Debeljak, Roko Goršić, Bruno Idžan, Matko Idžan, Lucija Koren, Marko Mandušić, Patrik Marojević, Jakov Matijević, Josip Najdanović, Gabrijel Penzer, Petar Stojanović, Mihael Šarčević, Bartol Šimunković, Patrik Šmejkal, Jan Štefanac, Erik Tukulj, Nikola Varga i Filip Zdilar.

Mladost je svakako imala razloga proslaviti naslov koji joj je izmicao tri godine. "Mamutići" su u redovnom dijelu prvenstva iza sebe ostavili ne samo gradske suparnike nego i sve slovenske protivnike te Crvenu zvezdu. Veliki je to uspjeh za jednu zagrebačku momčad uz uvjete u kojima se mora snalaziti tijekom sezone. Međutim, ni Zagreb niti Medveščak nemaju razloga za žaljenje. Shvatimo li mlađe uzraste kao način održavanja i obnove prve momčadi, u druga dva zagrebačka kluba ostvarili su veći uspjeh činjenicom da imaju daleko više aktivnih mladih hokejaša nego što je to slučaj u Mladosti. 

Pehari i zlatne medalje malo vrijede ako zbog malog broja hokejaša u mlađih kadetima za nekoliko godina juniori ostanu bez igrača iz pojedinih godišta kao što se to već znalo događati svakom od tri zagrebačka kluba. U svakom klubu neophodno je usporedno raditi i na popularizaciji sporta kojom se privlače budući i igrači i na kvaliteti rada koja donosi sportske uspjehe. Nadamo se da će zagrebački klubovi i iduće sezone samostalno nastupiti u slovenskom prvenstvu jer ovako jako natjecanje je izuzetno značajno za pravilni razvoj mladih hokejaša.

RBA

 

limes plus gray